Поштанска делатност и европске интеграцијеbilateralni skriningБилатерални скрининг, на којем ће Србија представити стање у  поштанским услугама  и степен усклађености са стандардима ЕУ, заказан је за 12. и 13. март, речено је на скупу „Поштанска делатност у 2013/2014. и даље смернице у оквиру европских интеграција“ који је одржан у Привредној комори Србије. Експерти Европске комисије истакли су на експланаторном скринингу, који представља преглед стандарда ЕУ и онога што ће се тражити од Србије, да главни носилац послова примене поштанских регулатива мора да будe регулаторнa агенцијa.

Председник Савета Републичке агенције за поштанске услуге Драган Ђорђервић, рекао је да у Србији  важи Закон о поштанским услугама донет 2005, а измене 2010. године и да је тада пропуштена прилика да се у њега укључе европски стандарди, пошто сада садржи само делове прве, од три европске директиве у овој области.


За доношење новог закона, како је истакнуто на скупу, мораће да се чека формирање нове владе, али би тај посао могао релативно брзо да се обави, будући да постоји квалитетан радни текст у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Израда стандарда у области поштанског саобраћаја је комплексан и мултидисциплинаран процес. Неопходна је сарадња ресорног министарства,оператора, комисије и Института за стандардизацију, рекао је др.НиколаТрубинт члан Савета Републичке агенције за поштанске услуге.Примена установљених стандарда омогућиће Јавном поштанском оператору симулацију либерализованог тржишта поштанских услуга што помаже реструктуирању“ Поште Србије“.

На округлом столу  учествовали представници Јавног поштанског оператора “Пошта Србије”, поштанских оператора, представници Министарства за спољну и унутрашњу трговину и телекомуникације,  Управе царине, Републичке агенције за поштанске услуге, Републичке агенције за електонске комуникације,  Саобраћајног и факултета Техничких наука из Београда и Новог Сада, представници коморског система.

Опширније: www.pks.rs