Луксембург усвојио предлог закона о поштанској либерализацијиvest2
Законодавци у Луксембургу једногласном одлуком усвојили закон о потпуном отварању поштанског тржишта ове земље према конкуренцији, у складу са поштанском регулативом ЕУ.
 
Крајем децембра 2012. године, луксембуршка Посланичка комора донела је одлуку, према којој сви заинтересовани поштански оператори могу да достављају писмоносне пошиљке испод 50 грама, колико је до недавно износио лимит за резервисани сервис у овој земљи. Према новом закону, национални поштански оператор П&Т биће именован за обављање универзалне поштанске услуге на период од седам година. Од овог оператора ће се очекивати да настави да пружа услугу доставе пет дана у недељи, при чему треба напоменути да је у току расправе разматрана могућност увођења још једног доставног дана (субота), након чега је закључено да би ова опција, са додатним трошковима од 9 милиона евра годишње, била прескупа у пракси.
 
Луксембург је једна од 11 преосталих држава чланица Европске Уније које, према Поштанској директиви, треба да у потпуности отворе своје поштанско тржиште према конкуренцији, почевши од 2013. године. Премда, у тренутку усвајања Директиве од стране ЕУ Парламента 2008. године, Луксембург није био поборник либерализације поштанског тржишта, сада се надлежни у овом сектору обавезују да ће са свим евентуалним потешкоћама, посебно оним које се односе на реорганизацију и модернизацију националног оператора, успети да се изборе.
 
Пружање универзалне поштанске услуге у Луксембургу ће се финансирати из заједничког фонда, којим ће управљати Луксембуршки регулаторни институт (ИЛР), који је регулатор поштанског сектора ове земље. ИЛР ће бити задужен за лиценцирање поштанских оператора који желе да учествују у пружању универзалне услуге, а од ових оператора ће се, као услов за добијање дозволе, захтевати да доприносе поменутом заједничком фонду, како би се пружање универзалне поштанске услуге одржало у случају евентуалних губитака у овом сегменту делатности. Поштански оператори који пружају услуге ван домена универзалног сервиса имаће обавезу само да обавесте регулатора о својим активностима и да доприносе плаћању трошкова за праћење и надгледање поштанског тржишта.
 
Извор: Post&Parcel Info