Ограничења француској La Poste за цене пакета у међународном саобраћајуpostandparcel(преузето: Post & Parcel)

Француски национални оператор La Poste тренутно се налази у фази преиспитивања планова око повећања цена својих међународних пакетских услуга, пошто је надлежно Регулаторно тело за електронске и поштанске комуникације Француске (ARCEP) прошлог месеца одбио његове предлоге о повећању поштарине. Пре десетак дана, ARCEP је издао саопштење у коме се наводи да је националном оператору одобрено да од овог месеца повећа цене за пакете у унутрашњем саобраћају.

Међутим, исто тело се успротивило подизању цена у међународном пакетском саобраћају, као и за пакете који се шаљу у прекоокеанске француске територије (ТОМ), у домену универзалне услуге, зато што су, према оцени регулатора, за ове услуге цене већ превисоке.

La Poste је тражила да у 2012. цене унутрашњих пакета повећа за 2,5%, а у сличном износу и цене за прекоокеанске пакете, док је предвиђено повећање за међународне одлазне пакете износило до 5%. ARCEP сматра да су бруто марже националног оператора за међународне пакетске услуге већ 2,5 пута веће од маржи за унутрашње пакетске услуге, тако да, чак и ако би се оперативни трошкови међународних услуга повећали, ове марже би и даље остале високе, те би La Poste са њима лако могла да покрије повећане трошкове који се очекују у 2012.

Према подацима ARCEP-а, у периоду између 2009. и 2010. обим пакетских пошиљака у унутрашњем саобраћају француског националног оператора опао је за 5,4%, док се обим међународних и ТОМ пошиљака повећао за приближно 5%, само током 2010.

Док се током 2010. пословни промет пакета у унутрашњем саобраћају смањио за 2,9%, а у ТОМ (прекоокеанске француске територије) саобраћају за 4,7%, обрт међународног пакетског саобраћаја La Poste је, у периоду 2009-10, забележио раст од 16.5%.

Прошле године, у ово исто време, ARCEP је успео да ограничи повећање цена националног оператора за прекоокеанске пакетске услуге на свега 0,3%, након противљења иницијалним предлозима La Poste, где су марже за ову врсту услуге такође биле оцењене као неприхватљиво високе.