Новости

НОВА АДРЕСА РАТЕЛ-а

Палмотићева 2
11
103 Београд 
ПАК 106306

ПРАВИЛНИЦИ О КВАЛИТЕТУ И ПРИСТУПУ

Управни одбор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге, на основу Закона о електронским комуникацијама,Закона о поштанским услугама и Статута Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге, на седници одржаној  29.12. 2014. године, донео је:

ПРАВИЛНИК О ПАРАМЕТРИМА КВАЛИТЕТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОШТАНСКИХ УСЛУГА И МИНИМАЛНОМ КВАЛИТЕТУ У ОБАВЉАЊУ УНИВЕРЗАЛНЕ ПОШТАНСКЕ УСЛУГЕ којим се уређују параметри квалитета за обављање поштанских услуга и минимални квалитет у обављању универзалне поштанске услуге који је у обавези да обезбеди јавни поштански оператор или поштански оператор који на основу лиценце обавља универзалну поштанску услугу.

Управни Одбор Рател-а, на истој седници донео је и ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ И УСЛОВИМА ПРИСТУПА ПОШТАНСКОЈ МРЕЖИ ЈАВНОГ ПОШТАНСКОГ ОПЕРАТОРА којим се прописује начин и услови приступа поштанској мрежи јавног поштанског оператора.


Оба правилника ступају на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије", а примењује се од 01.01.2016. године.

АДРЕСА РАТЕЛ-а

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).

Адреса на коју се Агенцији доставља пошта је:

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ)
Вишњићева 8
11000 Београд

Седиште Сектора за поштанске услуге Рател-а је Вишњићева 8 .

Састанак CERP-а

CERP2014
У Београду је од 22. до 23. октобра одржан 9. састанак Европског комитета за поштанску регулативу. Домаћин скупа била је Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге.


Разматране су теме из  деловања Cerp-а (поштански регулаторни послови у европском цонтексту, утицај међународне регулаторне политике у свим земљама Cept-а и неопходни контакт са Европском унијом , одрживи односи са представницима надлежних органа и удружења која се баве поштанским регулатирним питањима ).Посебна пажња дата је сарадњи са другим организацијама из области поштанског саобраћаја: Интернационалном бироу Светског поштанског Савеза, Удружењу поштанских регулатора ЕУ , Удружењу јавних поштанских оператора Европе.


На састанку “WГ УПУ” анализирала су се документа која ће бити на заседању Администратвног Савета у новембру у Берну.Састанку је присуствовао 21 члан радне групе Cerp-а и два представника Posteurop-а, и Интернационалног бироа Светског поштанског Савеза.

POSTEXPO 2014

post expo2014у Стокхолму је од 23. до 25. септембара одржана Међународна конференција и изложба POST ЕXPO 2014.Представљен је читав низ призвода чије перформансе омогућавају брзо и ефикасно лоцирање пошиљака, сортирање до 80 000 хиљада пошиљка на сат, управљање подацима чиме је доказано да аутоматизација процеса доприноси повећању продуктивности и уштеди новца, а истовремено пружајући високо интегрисану услугу, у интересу корисника.

"Post exspu 2014." присуствовао је Бисхар Хусеин, генерални директор Светског поштанског савеза, који је рекао да иновације нису само у примени нових технологија, већ и у промени менталитета и сталног проналажења нових и креативних решења, како би се задовољиле потребе корисника које се стално развијају. Не постизање овог циља имаће тешке последице по поштански сектор јер не може да постоји лојалност према брендовима, осим ако не пружају врхунску услугу кориснику.


POST EXPO 2014. посетило је 2000 учесника из 73 земље. Представљени су најновији трендови у поштанској индустрији и низ технолошких иновација и нових концепата који ће у будућности допринети да поштански сектор остане конкурентан и у ери експанзије електронских комуникација.

За најбоља технолошка достигнућа у 2014. проглашени су: CMC’s Cartonwrap за иновацију године у руковању пакетима, Словеначка Пошта за Интегрисано царињење пошиљки, Немачка Пошта за Програм заштите животне средине у логистичкој средини, УПС за пројекат Орион (интегрисана навигација и оптимизација), док је иновација године Глобални кориснички сервисни ситем ( ГЦСС) Међународне корпорације Пост.Следећа конференција и изложба Post expo 2015. одржаће се у Паризу.

Јавне консултације

Почеле су Јавне консултације о нацрту Правилника о параметрима квалитета за обављање поштанских услуга и минималном квалитету у обављању универзалне поштанске услуге и нацрту Правилника о начину и условима приступа поштанској мрежи јавног поштанског оператора.

Завршетак јавних консултација је 16. октобар 2014. Рок за достављање мишљења је 30 радних дана од дана почетка јавних консултација.

У току су и јавне консултације о нацрту Правилника о изменама и допунама правилника о општим условима за обављање поштанских услуга.

Почетак јавних консултација je 29. септембар, а рок за достављање мишљења је 15 дана од дана почетка јавних консултација. Завршетак је 14. октобар 2014. године .

Више о Јавним консултацијама на

http://www.ratel.rs/informacije/javne_konsultacije.232.html